همایش ملی راهبردهای توسعه فضای سبز در شهرهای حاشیه کویر؛ تغییر نگرش در طراحی فضاهای سبز را رقم خواهد زد
به گزارش دبیرخانه همایش ملی راهبردهای توسعه فضای سبز در شهرهای حاشیه کویر دکتر نعمت اله اعتمادی عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان با اشاره به محدودیت منابع آبی در کشور، عنوان کرد: کشور ما از زمانهای دور با محدودیت منابع آبی مواجه بوده است. در 50 سال اخیر رشد صنعت، افزایش جمعیت و به تبع آن نیاز به توسعه فضای سبز منجر به افزایش مصارف آبی شده است.
وی با بیان اینکه متاسفانه توسعه فضاهای سبز کشور در بیش از 50 سال اخیر عمدتا الگو گرفته از اقلیم اروپا بوده است، تصریح کرد: کشت چمنها در سطح وسیع و استفاده از گیاهانی با نیاز آبی بالا که عمدتا بذر آن از خارج از کشور وارد شده را در طراحی فضاهای سبز به کار بردیم که با اقلیم کشورمان هماهنگ نبوده است.
اعتمادی ضمن تاکید بر اینکه با گذشت زمان و خشکسالیهای اخیر و سوء مدیریتهایی که وجود داشته منابع آبی محدود شده و دیگر آب کافی را دسترس نداریم، اظهار کرد: با توجه به افزایش جمعیت، رشد صنعت، آلودگی ها، نیاز افراد به آرامش روحی و روانی، کاهش فضاهای سبز امکان پذیر نیست؛ به همین جهت آنچه در این همایش مطرح می شود راهکاری برای این مسئله است و طبعا این راهکارها امکان پذیر نیستند جز این که طراحی فضاهای سبز را تغییر دهیم.
استاد دانشگاه صنعتی اصفهان یادآور شد: طراحی فضاهای سبز را باید از الگوی کشت چمن در سطح وسیع و استفاده از درختان با نیاز آبی بالا، بر اساس طراحیهای کم آب بر و استفاده هوشمندانه از آب موجود تغییر دهیم.
اعتمادی با بیان اینکه نگاه ما به طراحی فضاهای سبز باید تغییر کند، افزود: این تغییر نگرش در طراحی فضاهای سبز به دنبال استفاده از گیاهان مقاوم و بومی امکان پذیر است؛ گیاهانی که در سلسله جبال زاگرس و مناطق مرکزی ایران به صورت خودرو وجود دارند، که باید جمع آوری و نحوه تکثیر و زیبایی آنها سنجیده و بعد جایگزین گیاهان وارداتی شوند.
وی گفت: هر ساله مقدار زیادی بذر گیاهان یکساله زینتی به خصوص بذر چمنهای سردسیری را از خارج وارد می کنیم در حالی که نیاز آبی بالایی دارند، بنابراین باید استفاده از چمنهایی که نیاز آبی کمی دارند، در دستور کار این همایش قرار بگیرد تا بتوانیم با طراحیهای جدید و استفاده از گیاهان مقاوم به تدریج فضای سبز را تغییر بدهیم بدون اینکه سطح آنها تغییر کند.
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان ادامه داد: حدالامکان نباید از آبهای مورد نیاز برای آشامیدن، صنعت و کشاورزی در راستای توسعه فضای سبز استفاده کرد؛ بنابراین لازم است عمدتا از پسابهای شهری، آب مورد نیاز فضاهای سبز را تامین کنیم.
اعتمادی بر اهمیت برگزاری همایش ملی راهبردهای توسعه فضای سبز در شهرهای حاشیه کویر، در راستای تغییر نگرش به طراحیهای فضای سبز شهری اشارهکرد و گفت: متاسفانه همچنان فضای سبز شهری در کشور براساس الگویهای گذشته است، بنابراین قطعا تغییر الگو در طراحی فضاهای سبز با توجه به طرح مسائل و مشکلات و همچنین تجمیع آرا و نظرات متولیان امر فضای سبز و متخصصین این حوزه در این همایشها میسر می شود.
وی یکی از مهم ترین کاربردهای برگزاری همایشهای تخصصی فضای سبز را تغییر نگرش مسوولین این حوزه دانست و تصریح کرد: متولیان امر فضای سبز کشور به ویژه مناطق مرکزی ایران باید در این همایش حضور داشته باشند و با طرحهای جدید و چالشهای امروز ما آشنا شوند. همین مسئله سبب میشود که مسوولین در راستای تغییر شکل طراحی و نوع گیاهان مورد استفاده در فضای سبز و تغییر فرهنگ مردم فعالیت کنند؛ زیرا فضای سبز فقط وجود چمن های بزرگ نیست و به اشکال دیگر نیز میتوان فضای سبز ایجاد کرد تا مردم در کنار آن لذت ببرند.
اعتمادی با بیان اینکه خشکسالی به مناطق کویری و مرکزی ایران منحصر نیست، یادآور شد: این خشکسالی در بیش از 90 درصد مناطق کشور حاکم است، بنابراین برگزاری همایش ملی راهبردهای توسعه فضای سبز در شهرهای حاشیه کویر منجر به ایجاد تعامل و ارتباط بین متولیان فضای سبز و متخصصین در این زمینه و آشنایی آنها با الگوهای جدید خواهد شد؛ زیرا به غیر از صفحات شمالی کشور مناطق دیگر نیازمند تغییر نگرش به نوع فضای سبز هستند و طبیعتا این همایش می تواند برای تحقق این تغییر نگرش در سطح کل کشور اثرگذار باشد.