معرفی گیاه بید بیابانی (Chilopsis linearis (Cav.) Sweet) برای جنگلکاری و توسعه فضای سبز شهری در مناطق بیابانی و حاشیه کویر |
کد مقاله : 1136-GREENSPACE |
نویسندگان |
حسین توکلی نکو *1، حسین باقری2، محمد رضا مرادی دهنوی3 1بخش تحقیقات جنگلها و مراتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قم، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، قم، ایران 2بخش تحقیقات جنگلها و مراتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی قم، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، قم، ایران 3بخش تحقیقات زراعی باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی قم، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، قم، ایران |
چکیده مقاله |
ارزش جنگلها و فضای سبز کویری هم برای جوامع زیستی و هم در معیشت انسان بهخوبی نقش دارد. با توجه به روند رو به افزایش خشکی و توسعه بیابانها و کاهش کمی و کیفی منابع پایه، شناسایی گیاهانی که سازگاری و عملکرد بالایی داشته باشند همواره مورد توجه بوده است. در این تحقیق با روش کتابخانهای، مرور متون و منابع مرتبط با موضوع تحقیق دادههای مورد نیاز تحقیق جمعآوری گردید. با توجه به شرایط رویشگاهی گیاه بید بیابانی (Chilopsis linearis) در رویشگاه اصلی و شناسایی مناطق مشابه در ایران، امکان توسعه و کشت آن در مناطقی از ایران ارزیابی شده است. نتایج تحقیق نشان داد که بید بیابانی با ویژگیهای منحصر بهفرد گیاهشناسی و اکولوژیکی توانسته است کارکردهای اکولوژیک مطلوبی در رویشگاه اصلی داشته باشد. حضور این گیاه در مناطق بیابانی، بسیاری از خدمات اکوسیستمی از جمله فرصتهای تفریحی، پناه دادن به گردهافشانها و تهیه علوفه دام را ارائه میدهد. مورفولوژی برگ و عادت شاخهداونی، سیستم ریشهای عمیق جهت توانایی در جذب آب از اعماق زمین و ریشههای سطحی گسترده برای جذب آب ناشی از بارندگیهای اتفاقی، نرخ رشد بالا و استفادههای چندمنظوره این گیاه هم از نظر احیا و توسعه اکوسیستم و فضای سبز مناطق بیابانی و هم از نظر بهرهبرداریهای بومی و محلی توانسته است، این گیاه را بهعنوان مورد موفقی برای کاشت در جنگلکاریهای و به-خصوص توسعه فضای سبز شهرهای مناطق بیابانی و حاشیه کویر پس از اجرای آزمایش سازگاری و اثبات عدم مهاجم بودن و صدمه به پوشش طبیعی و بومی مناطق مطرح نماید. |
کلیدواژه ها |
بید بیابانی، کارکرد زیست محیطی، فضای سبز. |
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر |