جوجوبا درختچه ای همیشه سبز با کاربردهای چندمنظوره
کد مقاله : 1142-GREENSPACE
نویسندگان
سید مهدی ادنانی *1، عباس پورمیدانی2، حسین باقری3
1استادیارپژوهش، بخش تحقیقات جنگلها و مراتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قم، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، قم، ایران،
2استادیار پژوهش، بخش تحقیقات جنگلها و مراتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قم، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، قم، ایران
3عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قم
چکیده مقاله
گیاه جوجوبا (Simmondsia chinensis C. K. Schneid. ) درختچه‌ای همیشه سبز و بومی مناطق خشک و بیابانی آمریکا است. این گیاه در زمره مقاوم‌ترین گیاهان به خشکی و گرما بوده و دارای استفاده های چند منظوره می باشد. این درختچه از 300 تا 1500 متر ارتفاع از سطح دریا و مناطق دارای بارندگی سالانه بین 100 تا 450 میلیمترمی‌روید و از طریق جنسی و غیر جنسی قابل تکثیر و ازدیاد می‌باشد. روغن جوجوبا یک نوع موم مایع است که در صنایع داروسازی و پزشکی به عنوان نگهدارنده داروها، پوشش محافظ کپسول و قرص، الکل ها و اسید های چرب، انواع صمغ ها و رزین ها، در فرایند ساخت انواع آنتی بیوتیک ها و در معالجه و درمان برخی بیماریها مورد استفاده قرار می‌گیرد. این روغن در تهیه مواد آرایشی و بهداشتی از قبیل کرمهای مرطوب کننده، انواع لوسیون‌ها، شامپو و صابون و خمیر ریش و رنگ مو و واکس نیز به طور بالقوه و بالفعل مصرف می‌شود. از تفاله دانه جوجوبا برای اصلاح شرایط فیزیکی و شیمیایی خاک و از بذر گیاه و برگها و ساقه‌های جوان آن به عنوان علوفه نسبتاً خوشخوراک برای بز و گوسفند استفاده می‌شود. انجام‌ تحقیقات‌ و شناخت‌ قابلیت‌ های گیاه جوجوبا در ایران به عنوان یک گونه همیشه سبز و گیاه با ارزش از نظر تولید روغن‌ و سایر فرآورده‌ های متنوع‌ صنعتی‌، آرایشی‌، بهداشتی‌ و غذایی‌ موجود در بذر می‌تواند چشم‌ اندازی از آینده‌ روشن‌ تولید تجاری آن‌ فراهم آورد.
کلیدواژه ها
جوجوبا، همیشه سبز، دانه روغنی، گیاه دارویی
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر