کوشیا گونه ای مناسب جهت استفاده در فضای سبز مناطق شور و خشک کویری
کد مقاله : 1191-GREENSPACE
نویسندگان
مسعود ترابی *1، سید مهدی ادنانی2
1بخش تحقیقات علوم زراعی باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قم، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، قم، ایران،
2بخش تحقیقات جنگلها و مراتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قم، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، قم، ایران،
چکیده مقاله
ﻳﻜﻰ از ﭘﺎیدارترین روشﻫﺎی ﻣﺤﺎﻓﻈﺘﻰ در اﻛﻮﺳﻴﺴﺘﻢ ﻫﺎی ﺑﻴﺎﺑﺎﻧﻰ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﮔﻴﺎﻫﺎن ﻫﺎﻟﻮﻓﻴﺖ ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از آب و ﺧﺎک ﺷﻮر در اﻳﻦ ﻣﻨﺎﻃﻖ ﻣﻰ ﺑﺎﺷﺪ. ایجاد فضای سبز و ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻋﻠﻮﻓﻪ ﺑﺎ ﻛﻴﻔﻴﺖ از ﮔﻴﺎﻫﺎن ﺷﻮرزﻳﺴﺖ از اﻫﺪاف اﺻﻠﻰ زراﻋﺖ در ﺑﻮم زﻳﺴﺖ ﻫﺎی ﺗﺤﺖ ﺗﻨﺶ ﺷﻮری ﻣﻰﺑﺎﺷﺪ. ﻛﻮﺷﻴﺎ گیاهی ﻳﻚ ﺳﺎﻟﻪ، ﺷﻮرزﻳﺴﺖ و ﻣﻘﺎوم ﺑﻪ ﺧﺸﻜﻰ اﺳﺖ ﻛﻪ ﻣﻰ ﺗﻮاﻧﺪ ﺑﺎ آب ﺷﻮر آﺑﻴﺎری ﺷﺪه و ﻣﻨﺒﻊ ارزﺷﻤﻨﺪی از ﻋﻠﻮﻓﻪ در اﻛﻮﺳﻴﺴﺘﻢ ﻫﺎی ﺗﺤﺖ ﺗﻨﺶ ﺷﻮری و ﺧﺸﻜﻰ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻧﻤﺎﻳﺪ. کشت بهاره (فروردین) کوشیا برای تولید علوفه و کشت تابستانه (تیر) برای تولید دانه مناسب است. بهترین تراکم برای تولید بذر، 20 بوته در مترمربع و برای تولید علوفه، 30 بوته در متر مربع و بهترین فاصله ردیف نیز 50 سانتیمتر است. ﺑﻪ دﻟﻴﻞ ﻣﻘﺎوﻣﺖ ﺑﺎﻻی ﻛﻮﺷﻴﺎ ﺑﻪ خشکی و ﺷﻮری و دﻳﮕﺮ ﺗﻨﺶ ﻫﺎی ﺑﻴﺎﺑﺎﻧﻰ ﻣﺎﻧﻨﺪ ﮔﺮﻣﺎ، اﻳﻦ ﮔﻴﺎه ﺗﻮاﻧﺎﻳﻰ آن را دارد ﺗﺎ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻳﻚ ﮔﻴﺎه ﻋﻠﻮﻓﻪ ای در ﻣﻨﺎﻃﻖ ﮔﺮم و ﺧﺸﻚ ﻣﻮرد اﺳﺘﻔﺎده ﻗﺮار ﮔﻴﺮد. بر اساس مطالعات انجام شده، اﻓﺰاﻳﺶ ﺷﻮری آب ﺗﺎ ٢٣ دﺳﻲزﻳﻤﻨﺲ ﺑﺮﻣﺘﺮ، ﻛﺎﻫش معنی داری در ﻣﻴـﺰان ﺗﻮﻟﻴﺪ زﻳﺴﺖ ﺗﻮده گیاه را ﺑﺎﻋﺚ ﻧﺸﺪه است. کوشیا بیش از 50 سال است که در ژاپن به منظور طراحی فضای سبز استفاده می‌شود.ﻛﻴﻔﻴﺖ ﻋﻠﻮﻓﻪ ﻛﻮﺷﻴﺎ در اﺑﺘﺪای ﻣﺮاﺣﻞ ﮔﻠﺪﻫﻰ ﻗﺎﺑﻞ ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﺑﺎ ﺳﺎﻳﺮ ﮔﻴﺎﻫﺎن ﻋﻠﻮﻓﻪای راﻳﺞ ﻣﻰﺑﺎﺷﺪ. همچنین کوشیا می تواند به عنوان منبع ارزشمندی جهت تولید روغن خوراکی و سوخت زیستی مدنظر قرار گیرد که این امر نیازمند تحقیقات بیشتر و گسترده تر است.
کلیدواژه ها
کوشیا، کویر ، فضای سبز، مقاوم خشکی، مقاوم به شوری
وضعیت: پذیرفته شده