مباحث فنی و تخصصی در حوزه فضای سبز، باید در سطح فرا استانی و ملی مطرح شود
04 اردیبهشت 1402
مباحث فنی و تخصصی در حوزه فضای سبز، باید در سطح فرا استانی و ملی مطرح شود

به گزارش دبیرخانه همایش ملی راهبردهای توسعه فضای سبز در شهرهای حاشیه کویر سید محمد قاسمی، مدیرعامل سیما، منظر و فضای سبز شهری سمنان، عنوان کرد: سمنان به عنوان یکی از شهرهای حاشیه کویر همچون دیگر مناطق کشور با محدودیت‌ها و موانع بسیاری در راستای نگهداری و توسعه فضای سبز مواجه است.

وی تصریح کرد: مدیریت شهری سمنان در سال‌های اخیر با مبنا قرار دادن سرانه فضای سبز مورد نیاز برای هر نفر، اقدام به ایجاد فضاهای سبز جدید در قالب پارک‌ها و بوستان‎های محله‌ای و منطقه‌ای کرد. امروز می‌توانیم بگوییم سرانه ناخالص فضای سبز هر شهروند سمنانی معادل 18 متر مربع و سرانه خالص آن نزدیک به 9 متر مربع است که برای یک شهر کویری آمار قابل دفاعی است اما به هر حال نیازمند توسعه بیشتر هستیم.

قاسمی با بیان اینکه در کنار طرح‌های توسعه‌ مباحث مرتبط با نگهداری فضای سبز با اولویت مدیریت آب در سال‌های اخیر مطرح بود، یادآور شد: خوشبختانه در حوزه مدیریت آب با توجه به زیر ساخت‌هایی که مدیران در سنوات گذشته فراهم کرده بودند، امروز بالغ بر 76 درصد از کل فضای سبز شهر سمنان به سیستم آبیاری‌های مکانیزه مجهز است.

وی ادامه داد: همچنین ایجاد سیستم آبیاری مکانیزه هوشمند نیز از جمله اقداماتی است که در دستور کار قرار گرفته و امیدواریم با مدیریت منابع آبی بتوانیم در ارتقای کیفیت نگهداری فضای سبز و نیز توسعه آن قدم‌های موثرتری برداریم.

قاسمی تاکید کرد: بدیهی است که اگر مدیریت شهری بتواند منابع و زیرساخت‌های لازم را برای ایجاد فضای سبز جدید فراهم کند در حالی که تهدیدی برای فضای سبز موجود به حساب نیاید؛ مطمئنا ایجاد و توسعه فضای سبز بر مبنای محاسبه‌ فضای مورد نیاز باید به لحاظ فنی باید صورت بگیرد.

وی اظهار کرد: یکی از مشکلات موجود در شهرداری‌ها این است که به واسطه تغییر مدیریت‌ها به صورت دوره‌ای و گاها دیدگاه‌های سلیقه‌ای و شخصی، مستندات و اسناد بالادستی در شهرداری که باید مبنای عمل قرار بگیرد فراموش می شود، بنابراین تا زمانی که اسناد بالادستی همچون طرح جامع فضای سبز در دستور کار قرار داده شود؛ قطعا توسعه فضای سبز را بر مبنای محاسبه فضای مورد نیاز هر شهر، این که اساسا نیاز به توسعه فضای سبز وجود دارد یا خیر؟ و آیا امکانات و زیر ساخت‌ها جوابگوی این توسعه است را برای مدیران به صورت شفاف مشخص می‌کند.

قاسمی تصریح کرد: تا زمانی که امکانات و زیرساخت لازم برای توسعه وجود دارد و این توسعه تهدیدی برای فضای سبز موجود نیست بدون شک توسعه فضای سبز اقدام مفیدی است که باید انجام شود، البته با توجه به اینکه مراقبت و نگهداری از گونه‌های گیاهی برای دستیابی به ثمره آن و استفاده از کارکرد فضاهای سبز در آینده، پروسه‌ای زمان بر محسوب می‌شود؛ مطمئنا اولویت در حوزه فضای سبز در رابطه با نگهداری فضای موجود است.

وی با اشاره به اینکه اولین همایش ملی راهبردهای توسعه فضای در شهرهای کویر با محوریت سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری قم در حال برگزاری است، افزود: شهر سمنان اعلام آمادگی کرد تا به عنوان مشارکت کننده کوچکی در کنار سایر شهرهای حاشیه کویر بتواند نقش آفرینی مثبتی در این زمینه داشته باشد.

مدیرعامل سیما، منظر و فضای سبز شهری سمنان اضافه کرد: برگزاری همایش‌های فنی و تخصصی در حوزه فضای سبز در شهرهای کویری به واسطه محدودیت‌ها و موانع زیادی که در راستای توسعه و نگهداری فضای سبز وجود دارد اهمیتی دوچندان دارد.

قاسمی ضمن تشکر از سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری قم، برگزاری این همایش در سطح ملی را مورد توجه قرار داد و گفت: هر چه مباحث فنی و تخصصی در زمینه فضای سبز در سطح فرا استانی و ملی مطرح شود قطعا راهکارهای دقیق‌تر، فنی‌تر و اجرایی تر را در پی خواهد داشت.

وی با اشاره به اینکه تمام دغدغه‌های موجود در بخش نگهداری و توسعه فضای سبز شهرهای کویری در این همایش دیده شده است، یادآور شد: با توجه به محورهای بسیار مهم و موثر این همایش همچون انتقال و توزیع و بهره‌وری آب، استفاده از آب‌های نامتعارف در فضای سبز شهری، راهکارهای اصلاح خاک‌های شور و قلیا، مدیریت کنترل آفات و بیماری‌های گیاهی در فضای سبز، استفاده از فناوری‌های نوین و هوشمند در فضای سبز؛  امیدواریم با حضور متخصصین و ارائه مقالات مرتبط با محورهای اعلام شده، خروجی این همایش بسیاری از مشکلات و دغدغه مدیران را در حوزه فضای سبز شهرهای کویری برطرف کند.