توسعه فضای سبز باید همگام با توسعه شهری حرکت کند
17 اردیبهشت 1402
توسعه فضای سبز باید همگام با توسعه شهری حرکت کند

به گزارش دبیرخانه همایش ملی راهبردهای توسعه فضای سبز در شهرهای حاشیه کویر مهندس ابوالفضل مهدی نیا معاونت فنی و اجرایی سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری قم عنوان کرد: بزرگترین چالش توسعه فضای در کلان شهرها با توجه به تغییرات اقلیمی کشور، محدودیت منابع آبی چه از نظر کمی و چه به لحاظ کیفی است.

وی با تاکید بر اینکه چالش محدودیت منابع آبی در حوزه اقلیم در مناطق خشک و حاشیه کویر چه از نظر کمی و چه به لحاظ کیفیت منابع آبی به شدت خود را نشان می دهد، افزود: نوسانات و اختلافات دمایی تابستان و زمستان از دیگر محدودیت‌های اقلیمی در راه توسعه فضای سبز است. به عنوان مثال در شهر قم این اختلاف دمای حداقل در زمستان و حداکثر در تابستان بیش از 70 درجه می شود و کمتر گیاهانی پیدا می شوند که این نوسانات دمایی را تحمل کنند؛ بنابراین این مسئله منجر به محدودیت در دامنه انتخاب گونه‌های گیاهی می‌شود و تنوع گیاهی به شدت پایین می‌آید.

مهدی نیا در خصوص نظر مخالف برخی کارشناسان در راستای توسعه فضای سبز، بیان کرد: در اینکه فضای سبز یک راهکار درمانی برای مشکلات محیط زیست و آلودگی هوا و دیگر مخاطرات زیست محیطی در حوزه اکولوژیک است جای شکی نیست. به همین جهت اگر صرفا کارکرد اکولوژیک را در نظر بگیریم می توان گفت این مخالفت با توسعه فضای سبز درست است؛ به این معنا ما هم موافق این هستیم که منابع آلوده کننده محیط زیست و آنچه با توسعه شهر نشینی و زندگی شهری باعث ایجاد آلودگی می‌شود را کاهش دهیم مثلا تولید موتور‌سیکلت‌ها و خودروهای غیراستاندار را کاهش و به سمت استانداردسازی حرکت کنیم.

وی در ادامه تاکید کرد: اما در حوزه توسعه فضای سبز این نکته مهم وجود دارد که کارکرد اکولوژیک یکی از کارکردهای فضای سبز در توسعه شهری است، یقینا توسعه فضای سبز شهری باید همگام با توسعه شهری حرکت کند چون کارکرد زیبایی منظر، کارکرد تفرجگاهی، فرهنگی و اجتماعی که قطعا در بهداشت سلامت جسم و روان شهرنشینان تاثیر دارد از جمله کارکردهای اصلی فضای سبز است پس نمی توانیم بگوییم چون فضای سبز شهری یک راهکار درمانی است توسعه آن را محدود کنیم.

مهدی نیا تصریح کرد: یقینا برای یک جامعه سالم نیازمند توسعه یکسان و تعادل در تمام مواضع زندگی شهری هستیم که یکی از آن‌ها توسعه فضای سبز شهری است که کارکرد تفرجگاهی، سلامت روان و زیبایی منظر دارد، بنابراین ناگزیر هستیم که به توسعه فضای سبز شهری بیاندیشیم. رسیدن به استانداردهای حداقلی ضروری است و جای شکی در آن نیست اما اینکه در این مسئله چه راهبردهایی اتخاذ کنیم که با منابع و پتانسیل‌های موجود به سرانه‌های استاندار برسیم جای بحث دارد و باید به آن فکر کنیم لذا یکی از محورهای همایش همین موضوع است که با منابع موجود و در دسترس به این راهکار دست پیدا کنیم.

وی یادآور شد: در شهرهای حاشیه کویر و مناطق خشک پتانسیل‌های محدودتری نسبت به شهرهای با اقلیم معتدل داریم، بزرگترین چالش نیز محدودیت منابع آبی است البته در برخی مناطق همچون قم با کیفیت پایین خاک نیز مواجه هستیم که نه تنها هزینه توسعه فضای سبز را بالا می برد بلکه هزینه‌های نگهداری از فضای سبز شهری را در دراز مدت افزایش خواهد داد؛ اما قطعا با همین پتانسیل‌های موجود می‌توانیم با اتخاذ راهکارهای مناسب برای توسعه فضای سبز به سرانه‌های استاندارد نزدیک شویم.

مهدی نیا با تاکید بر اینکه همایش راهبردهای توسعه فضای سبز در شهرهای حاشیه کویر، اولین همایش ملی در حوزه فضای سبز در کشور است، اظهار کرد: هدف ما این است که بتوانیم از تحقیقات و تجربیات متخصصین، اساتید دانشگاه‌ها و دانشجویان در حوزه فضای سبز شهری و کشاورزی و همچنین اشخاص مجرب و باتجربه‌ای که سال‌ها در شهرهای مختلف بلاخص مناطق کویری با این مشکلات دست و پنجه نرم می‌کنند استفاده کنیم و بتوانیم با تجمیع و اشتراک نظرات متخصصین و نقد آن‌ها راهکارهایی را اتخاذ کنیم که با منابع موجود و با استفاده از تکنولوژی‌های نوین و همت شرکت‌های دانش بنیان و تحقیقات در حوزه گونه‌های گیاهی و استفاده از گونه‌های کم آب بر به توسعه پایدار فضای سبز دست پیدا کنیم.

معاونت فنی و اجرایی سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری قم در پایان بیان کرد: با توجه به این که این همایش اولین همایش در حوزه فضای سبز در سطح ملی است یقینا می‌تواند برای برگزاری دیگر گردهمایی‌های علمی و تخصصی در حوزه فضای سبز راهگشا باشد و امیدواریم که تمام دست اندرکاران فضای سبز در کلیه کلان شهرهای کشور، متخصصین و دانشجویان با هدف دستیابی به نتایج مطلوب در راستای توسعه فضای سبز شهری در این همایش شرکت کنند.